Kluski półfrancuskie – jak zrobić i z czym podawać?

Szukasz dobrego pomysłu na naprawdę szybki i smaczny posiłek? Kluski półfrancuskie będą idealnym wyborem. Ich przygotowanie zajmie Ci kilka chwil, a wszystkie potrzebne produkty bez problemu znajdziesz w swojej spiżarni.

Kluski półfrancuskie – składniki

– 300g mąki pszennej typ-500,
– 2 jajka,
– 50g masła,
– 200ml mleka 2%,
– sól.

Niezbędne urządzenia i akcesoria do przygotowania klusków półfrancuskich to kuchenka, garnek do gotowania, duża miska do mieszania składników oraz mikser.

Kluski półfrancuskie – sposób przygotowania

W pierwszej kolejności utrzyj masło z odrobiną soli w dużej misce. Do sporządzonej masy maślanej dodawaj po jednym jajku i cały czas ucieraj. Następnie przesiej mąkę i wlej mleko. Wszystko dokładnie rozmieszaj mikserem. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie wrzucaj do wrzątku uformowane wcześniej kluski. Do formowania klusków możesz wykorzystać np. łyżkę stołową. Kluski gotuj 2 minuty do wypłynięcia. Wymieszanie wszystkich składników, zrobienie klusków i ich ugotowanie zajmie nam nie więcej jak 15 minut. Nic więc dziwnego, że kluski półfrancuskie uchodzą za świetny sposób na szybki posiłek.

Z czym podawać kluski półfrancuskie?

Kluski półfrancuskie można podawać na wiele różnych sposobów. Można jeść kluski polane tłuszczem czy z dodatkiem boczku. Kluski półfrancuskie będą świetnie smakować również z mięsem, sosem lub gulaszem. W restauracjach często podaje się półfrancuskie kluski właśnie jako dodatek do gulaszu lub innych sosów. Nic nie stoi również na przeszkodzie podawania klusków półfrancuskich bez żadnych dodatków. Kluski półfrancuskie są bardzo smaczne i można je jeść same. Mimo iż przypominają wyglądem zwykłe kluski kładzione są od nich dużo smaczniejsze. Kluski możemy bez problemu podgrzać na patelni. Nie stracą na jakości, a wręcz przeciwnie, mogą smakować jeszcze lepiej.

Kluski półfrancuskie a dieta

Kluski półfrancuskie mogą być doskonałym uzupełnieniem diety ponieważ są syte a jednocześnie zawierają małą ilość kalorii. W 100g klusek półfrancuskich znajdziemy około 160 kcal, 34g węglowodanów, 4g białka i tylko 3g tłuszczu.

Podobne wpisy