Praktyczne zastosowanie jodu w rolnictwie
Dzisiejsze uprawy nie mają już tylu wartości odżywczych, co te sprzed 30 lat. Mocno eksploatowana i wyjałowiona gleba nie jest w stanie przekazać roślinom niezbędnych składników mineralnych. Obecnie kluczowe znaczenie ma odpowiednia edukacja oraz wdrażanie do praktyki rolniczej nowoczesnych zasad i systemów produkcji. Czym jest jod dla rolnictwa?
Co to jest jod?
Jod jest jednym z kluczowych pierwiastków chemicznych, które są konieczne dla prawidłowego wzrostu roślin. To pierwiastek chemicznym z siedemnastej grupy tzw. fluorowców. Nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza fioletowy.
Występowanie jodu w przyrodzie
Najważniejszymi źródłami jodu są morska woda, solanki i pokłady saletry sodowej. Wchodzi w skład powietrza, gleby i żywych organizmów. Ciągłe przemieszczanie się jodu z oceanów i mórz nad powierzchniami lądu stanowi jego podstawowy obieg w przyrodzie.
Na powierzchniach roślin jod występuje w postaci tzw. depozytów:
- depozyt mokry jodu jest najczęściej osadzany w glebie;
- depozyt suchy zależy do prędkości wiatru i wilgotności.
Uważa się, że gleby zawierające dużo materii organicznej wiążą jod i utrzymują go w środowisku. Gleby o dużej zawartości jodu mają zawartość 1 mg/kg w przeliczeniu na suchą masę roślinną.
Zastosowanie jodu przy uprawie roślin
Skuteczne pobieranie jodu przez rośliny może zachodzić podczas nawożenia. Odbywa się przez system korzeniowy lub inne części roślin. Jod dla rolnictwa przynosi wiele korzyści przy uprawie wybranych roślin. Kluczowe jest dobranie odpowiedniego stężenia w zależności od rodzaju gleby i gatunku rośliny.
Zdecydowanie zwiększa przyrost biomasy korzeni, liści, łodyg oraz owoców. Wzmaga odporność roślin i przyspiesza ich regenerację podczas oddziaływania niekorzystnych warunków środowiskowych. W znaczący sposób może wpłynąć na ilość stosowanych nawozów w danym sezonie.
Biofortyfikacja roślin
Terminem biofortyfikacji określamy uzupełnianie śladowych pierwiastków poprzez pobieranie ich przez rośliny. Jest to dobra alternatywa w stosunku do jodowania soli kuchennej. Rośliny pobierają ten pierwiastek z roztworu glebowego. Popularną metodą jest nawożenie nalistne, które wykonujemy za pomocą wodnego roztworu jodu w odpowiednim stężeniu.
Przyszłość nowoczesnych upraw to odpowiednio zastosowany jod dla rolnictwa, który skutecznie wpłynie na zdrowie całej populacji.