Prak­tyczne zasto­so­wa­nie jodu w rol­nic­twie

Dzi­siej­sze uprawy nie mają już tylu war­to­ści odżyw­czych, co te sprzed 30 lat. Mocno eks­plo­ato­wana i wyja­ło­wiona gleba nie jest w sta­nie prze­ka­zać rośli­nom nie­zbęd­nych skład­ni­ków mine­ral­nych. Obec­nie klu­czowe zna­cze­nie ma odpo­wied­nia edu­ka­cja oraz wdra­ża­nie do prak­tyki rol­ni­czej nowo­cze­snych zasad i sys­te­mów pro­duk­cji. Czym jest jod dla rolnictwa?

Co to jest jod?

Jod jest jed­nym z klu­czo­wych pier­wiast­ków che­micz­nych, które są konieczne dla pra­wi­dło­wego wzro­stu roślin. To pier­wia­stek che­micz­nym z sie­dem­na­stej grupy tzw. flu­orow­ców. Nazwa pocho­dzi z języka grec­kiego i ozna­cza fio­le­towy.

Wystę­po­wa­nie jodu w przy­ro­dzie

Naj­waż­niej­szymi źró­dłami jodu są mor­ska woda, solanki i pokłady sale­try sodo­wej. Wcho­dzi w skład powie­trza, gleby i żywych orga­ni­zmów. Cią­głe prze­miesz­cza­nie się jodu z oce­anów i mórz nad powierzch­niami lądu sta­nowi jego pod­sta­wowy obieg w przy­ro­dzie.

Na powierzch­niach roślin jod wystę­puje w postaci tzw. depo­zy­tów:

  • depo­zyt mokry jodu jest naj­czę­ściej osa­dzany w gle­bie;
  • depo­zyt suchy zależy do pręd­ko­ści wia­tru i wil­got­no­ści.

Uważa się, że gleby zawie­ra­jące dużo mate­rii orga­nicz­nej wiążą jod i utrzy­mują go w śro­do­wi­sku. Gleby o dużej zawar­to­ści jodu mają zawar­tość 1 mg/kg w prze­li­cze­niu na suchą masę roślinną.

Zasto­so­wa­nie jodu przy upra­wie roślin

Skuteczne pobie­ra­nie jodu przez rośliny może zacho­dzić pod­czas nawo­że­nia. Odbywa się przez sys­tem korze­niowy lub inne czę­ści roślin. Jod dla rolnictwa przy­nosi wiele korzy­ści przy upra­wie wybra­nych roślin. Klu­czowe jest dobra­nie odpo­wied­niego stę­że­nia w zależ­no­ści od rodzaju gleby i gatunku rośliny.

Zde­cy­do­wa­nie zwięk­sza przy­rost bio­masy korzeni, liści, łodyg oraz owo­ców. Wzmaga odpor­ność roślin i przy­spie­sza ich rege­ne­ra­cję pod­czas oddzia­ły­wa­nia nie­ko­rzyst­nych warun­ków śro­do­wi­sko­wych. W zna­czący spo­sób może wpły­nąć na ilość sto­so­wa­nych nawo­zów w danym sezo­nie.

Bio­for­ty­fi­ka­cja roślin

Ter­mi­nem bio­for­ty­fi­ka­cji okre­ślamy uzu­peł­nia­nie śla­do­wych pier­wiast­ków poprzez pobie­ra­nie ich przez rośliny. Jest to dobra alter­na­tywa w sto­sunku do jodo­wa­nia soli kuchen­nej. Rośliny pobie­rają ten pier­wia­stek z roz­tworu gle­bo­wego. Popu­larną metodą jest nawo­że­nie nalistne, które wyko­nu­jemy za pomocą wod­nego roz­tworu jodu w odpo­wied­nim stę­że­niu.

Przyszłość nowoczesnych upraw to odpowiednio zastosowany jod dla rolnictwa, który skutecznie wpłynie na zdrowie całej populacji.

Podobne wpisy